Εορτολόγιο

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Απ’ την Κόλαση στον Παράδεισο

Απ’ την Κόλαση στον Παράδεισο


Πώς μπορούν κάποιοι να βρίσκουν λύση στα πιο περίπλοκα προβλήματα, ενώ άλλοι πανικοβάλλονται όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μικρό πρόβλημα και πνίγονται σε μία κουταλιά νερό;

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας άνθρωπος που η ψυχή του ήταν γεμάτη καλοσύνη. Όταν πέθανε, όλοι υπέθεσαν ότι θα πήγαινε κατευθείαν στον Παράδεισο, αφού θεώρησαν ότι ήταν η μόνη επιλογή για έναν καλό άνθρωπο σαν κι αυτόν.
Και πράγματι εκεί πήγε. Εκείνο τον καιρό όμως, ο  δεν ήταν καθόλου οργανωμένος και δεν λειτουργούσε στη εντέλεια. Η γραμματεία ήταν ανεπαρκής, και η κοπέλα που τον υποδέχτηκε έριξε μια βιαστική ματιά στην λίστα με τα ονόματα που είχε μπροστά της. Δεν βρήκε το όνομά του, οπότε τον έστειλε κατευθείαν στην Κόλαση.
Στην Κόλαση κανείς δεν ελέγχει ποιος μπαίνει. Ο άνδρας πήγε και παρέμεινε στην Κόλαση …
Μερικές μέρες αργότερα, ο Εωσφόρος όρμησε από τις πύλες του Παραδείσου, για να ζητήσει εξηγήσεις από τον Άγιο Πέτρο. «Αυτό που κάνατε ήταν απαράδεκτο!» είπε.
Ο Άγιος Πέτρος ρώτησε τον Εωσφόρο γιατί ήταν τόσο θυμωμένος, και ο οργισμένος Εωσφόρος του απάντησε: «Στείλατε αυτόν τον άνθρωπο κάτω στην Κόλαση, και αυτός με υπονομεύει διαρκώς! Από την αρχή που ήρθε, ενδιαφερόταν για τους άλλους ανθρώπους, τους άκουγε και τους μιλούσε με αγάπη. Η κατάσταση άλλαξε στην Κόλαση. Τώρα όλοι μοιράζονται μεταξύ τους τα συναισθήματά τους, αγκαλιάζονται και ενδιαφέρονται ο ένας για τον άλλον. Όμως στην Κόλαση δεν πρέπει να είναι έτσι! Πάρτε τον πίσω στον Παράδεισο!».
Ζήσε τη ζωή σου με τόση αγάπη στην καρδιά σου, ώστε ακόμα και αν βρεθείς σε κάποια «κόλαση», να την μεταβάλεις σε κομάτι του Παραδείσου!…
Πηγή: https://www.vimaorthodoxias.gr

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Το χάρισμα της ευχής (Άγιος Αμφιλόχιος Μακρής)

Το χάρισμα της ευχής (Άγιος Αμφιλόχιος Μακρής)

Αποτέλεσμα εικόνας για να λετε την ευχη
-Παιδιά μου..έλεγε ο γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής…
Θα παρακαλέσω τον Κύριο να σας δώσει το χάρισμα της ευχής.
Δεν έχω άλλο δώρο πιο πολύτιμο, να σας δώσω.
Ο Χριστός να κατοικήσει στις καρδιές σας.
Να γίνετε θρόνοι Κυρίου, δια της ευχής…
Δια της ευχής θα κερδίσετε το παν.
Καθαρίζεται ο άνθρωπος, λαμπρύνεται, αγιάζεται…
Θα προσευχηθώ να ζείτε και να αναπνέετε τον καθαρό αυτόν αέρα της
προσευχής του Ιησού Χριστού.
Οι καρδιές σας να γίνουν θυμιατήρια και να…
ανεβαίνουν οι προσευχές σας στο θρόνο του Θεού…
Όταν θα καλλιεργήσετε την ευχή, δε θα κουράζεστε, δε θα ταράζεστε,
δε θα νυστάζετε στις ακολουθίες, διότι το σώμα σας θα είναι πλέον
ένδυμα.
Το φόρεμα ούτε λυπάται, ούτε κρυώνει, ούτε κουράζεται…
Η Νοερά προσευχή αφομοιώνει, συνδέει, αγιάζει.
Όταν στη ψυχή ανάψει η πυρκαϊά της ευχής όλα τα ξηρά
καίγονται και εξαφανίζονται.
Η νοερά προσευχή είναι η βάση της τελειότητος.
Η πρώτη βαθμίδα της πνευματικής ανυψώσεως είναι η νοερά
προσευχή.
Αυτή γέμισε τον Παράδεισο από τόσους αγίους ανθρώπους.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος καθαρισμού και αγιασμού από τη νοερά
προσευχή.
Καλοί είναι και οι ψαλμοί
(οι εκκλησιαστικοί ύμνοι),
αλλ’ αυτούς τους λέμε για να ελκύουμε και να συγκινούμε τον κόσμο.
Αυτοί που ψάλλουν, μοιάζουν με ανθρώπους, που βρίσκονται έξω
από το παλάτι του Βασιλέως και φωνάζουν διάφορα άσματα για να
δείξουν τον ενθουσιασμό τους.
Ευχαριστείται βέβαια ο Βασιλιάς και από αυτά, αφού γίνονται
για το πρόσωπό του, αλλά ευφραίνεται και προσέχει περισσότερο τους
μυστικούς της αυλής του, αυτούς που του μιλούν στο αυτί Του…
Εμείς πρέπει να μιλάμε στον Βασιλέα μυστικά στο αυτί του…
ΑΓΙΟΣ Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής
https://simeiakairwn.wordpress.com

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Λόγοι περί εγκρατείας του Οσίου Εφραίμ του Σύρου

Λόγοι περί εγκρατείας του Οσίου Εφραίμ του Σύρου

 
Για την εγκράτεια
Είναι αληθινά μακάριος και τρισμακάριος εκείνος που τηρεί εγκράτεια, διότι πραγματικά η εγκράτεια είναι μεγάλη αρετή. Αλλά ας ως ποιο σημείο και σε πόση έκταση και σε ποια θέματα αναφέρεται ή θεωρείται ή εξετάζεται η εγκράτεια.Είναι λοιπόν εγκράτεια στη γλώσσα το να μην παρασύρεται κανείς σε λόγια πολλά και ανώφελα, το να συγκρατεί κανείς τη γλώσσα του και να μην κακολογεί, το να μην μιλάει υβριστικά, το να μην καταριέται, το να μην λέει χωρίς σκοπό αυτά που δεν πρέπει, το να συγκρατεί τη γλώσσα του και να μη συκοφαντεί τον ένα στον άλλο, να μην κατηγορεί τον αδελφό, το να μην ξεσκεπάζει τα μυστικά των άλλων, το να μην ασχολείται με ξένες υποθέσεις.

Είναι εγκράτεια και στην ακοή το να την ορίζει κανείς και να μην παρασύρεται από ανώφελα ακούσματα. Είναι εγκράτεια και στους οφθαλμούς το να ορίζει κανείς την όραση του και να μην κοιτάζει ή να περιεργάζεται όλα τα ευχάριστα, και αυτά που δεν πρέπει. Είναι εγκράτεια στο θυμό το να νικά κανείς την οργή του και να μην ανάβει γρήγορα. Είναι εγκράτεια στη φιλοδοξία το να ορίζει κανείς το νου του και να μη θέλει να δοξάζεται, το να μην επιδιώκει τη δόξα, να μην υψώνει τον εαυτό του, να μην επιδιώκει την τιμή, ώστε να φουσκώνει από υπερηφάνεια, να μην υπερηφανεύεται από τους επαίνους.

Είναι εγκράτεια των λογισμών, και αυτούς χρειάζεται να τους κατακρίνει κανείς με το φόβο του Θεού, το να μη συγκατατίθεται κανείς ή να τέρπεται από λογισμό που θέλγει ή ερεθίζει τον άνθρωπο. Είναι εγκράτεια στις τροφές το να ορίζει κανείς τον εαυτό του και να μην επιδιώκει τροφές υπερβολικές ή φαγητά πανάκριβα, το να μην τρώγει κανείς πριν από τον κατάλληλο καιρό ή πριν από την ώρα, το να μην κυριεύεται από το πνεύμα της γαστριμαργίας, το να μην είναι αχόρταγος στα ωραία φαγητά, το να μην επιθυμεί το ένα φαγητό ύστερα από το άλλο.

Είναι εγκράτεια στο ποτό το να ορίζει κανείς τον εαυτό του και να μην κάθεται μαζί με άλλους σε οινοποσίες ή σε απολαύσεις οίνων, το να μην πίνει οίνο άφοβα, το να μην επιδιώκει τις ποικιλίες των ποτών και τις απολαύσεις των παρασκευασμένων κραμάτων, το να μην πίνει χωρίς μέτρο, όχι μόνο το κρασί, αλλά αν είναι δυνατό, ακόμη και το νερό.

Είναι εγκράτεια στην πονηρή επιθυμία και ηδονή, το να ορίζει κανείς τις
αισθήσεις του και να μην συμπαρασύρεται από τις επιθυμίες που παρουσιάζονται, το να μην συγκατατίθεται στους λογισμούς που υποκινούν το πάθος της φιληδονίας, το να μην ευχαριστιέται κανείς με την ιδέα ότι κάνει τη βδελυγμία, το να μην κάνει το θέλημα της σαρκός, αλλά αντίθετα να χαλιναγωγεί τα πάθη με το φόβο του Θεού. Διότι αληθινά εγκρατής είναι εκείνος, που επιθυμεί εκείνα τα αθάνατα αγαθά, και ατενίζοντας με το νου του προς αυτά αρνείται αυτή την επιθυμία. Τις συναναστροφές τις αποφεύγει σαν να είναι κάποιο σκοτεινό μέρος· δε χαίρεται με τη θέα γυναικείων προσώπων· με τη θέα γυναικείων σωμάτων δεν τέρπεται· δεν παρασύρεται από την ομορφιά τους· δεν ευχαριστείται από τα μεθυστικά αρώματα· δεν παραπλανάται από τα κολακευτικά τους λόγια. Με γυναίκες, και μάλιστα ασεβείς, δεν συναναστρέφεται· σε συντροφιές γυναικών δεν παραμένει πολύ χρονικό διάστημα.
Ο αληθινά ανδρείος και εγκρατής, ο οποίος και φυλάτει άγρυπνα τον εαυτό του για κείνη την άμετρη ανάπαυση (την ανάπαυση στη βασιλεία των ουρανών), σε κάθε λογισμό εγκρατεύεται, σε κάθε επιθυμία ορίζει τον εαυτό του, και κάνει αυτό από επιθυμία για τα πνευματικά, και από φόβο για τη μέλλουσα ζωή.

Για την έλλειψη εγκράτειας

Ο ακρατής όμως άνθρωπος, που του λείπει η εγκράτεια, εύκολα κυριεύεται από κάθε άπρεπη πράξη· ο ακρατής μάλιστα είναι φιλήδονος.
Ο ακρατής ευχαριστιέται με τα πολλά και ανώφελα λόγια· με τις αργολογίες και τις αστειότητες τέρπεται· επίσης τέρπεται με την απόλαυση των φαγητών.
Για την πολυφαγία και την πολυποσία κάνει τον γενναίο, για την ανώφελη ηδονή διεγείρεται.
Στους ακάθαρτους λογισμούς συγκατατίθεται, για την ηδονή μωραίνεται· για την κενοδοξία ανοίγει η επιθυμία του, για την τιμή ανάβει η φαντασία του, σαν πραγματικά να του αποδόθηκε τιμή.
Στις συναντήσεις με γυναίκες λάμπει από χαρά, από τα κάλλη των γυναικών παρασύρεται, από το χρώμα των σωμάτων τρέφεται, με τις περιποιήσεις θέλγεται, στις συναναστροφές γυναικών και γελωτοποιών έχει αδυναμία· από την ανάπλαση των οπτικών παραστάσεων ανάβει η φαντασία του, από την ανάμνησή τους κυριεύεται· αναπλάθει στη σκέψη του πρόσωπα γυναικών, αγγίγματα χεριών, εναγκαλισμούς σωμάτων, περιπτύξεις μελών, λόγους εμπαθείς, γέλια γοητευτικά, νεύματα ματιών, στολισμό φορεμάτων, χρώματα σωμάτων, κολακευτικές φωνές, συστολές των χειλέων, γλυκύτητα του σώματος, σκηνές κινημάτων του σώματος, στιγμές και τόπους συναναστροφών, και όλα όσα οδηγούν σε ηδονή. Αυτά αναπλάθει στη σκέψη του ο φιλήδονος, ο οποίος και δεν είναι εγκρατής, συγκατανεύοντας στους λογισμούς του.

Ένας τέτοιος άνθρωπος, αν δει να διαβάζεται λόγος για την σωφροσύνη, κατσουφιάζει.
Αν δει κάποια ωφέλιμη σύναξη πατέρων, την αποφεύγει και την θεωρεί άχρηστη. Αν δει αυστηρότητα πατέρων, αισθάνεται αηδία.
Αν ακούσει λόγο για τη νηστεία, ταράζεται.
Σε σύναξη αδελφών δεν τέρπεται.
Αν δει γυναίκες, λάμπει από χαρά· τρέχει επάνω-κάτω βοηθώντας να γίνουν οι εξυπηρετήσεις. Τότε γίνεται ζωηρός και στην ψαλμωδία, γίνεται ζωηρός στο να χαριτολογήσει, για να προκαλέσει το γέλιο, ώστε να κάνει ευχάριστο τον εαυτό του και να τον παρουσιάσει χαριτολόγο και διασκεδαστικό στις γυναίκες που τυγχάνει να είναι παρούσες. Στην ησυχία είναι σκυθρωπός και ασθενής.

Είναι λοιπόν ελεεινός και ταλαίπωρος, αυτός που δεν έχει εγκράτεια σε κάθε συμπεριφορά και πράξη. Γι’ αυτό αδελφοί, εφόσον πληροφορηθήκαμε τους καρπούς της εγκρατείας και τα δράγματα της ακράτειας, ας απομακρυνθούμε απ’ αυτήν, και ας προσκολληθούμε στην εγκράτεια, διότι είναι μεγάλη η αμοιβή της εγκράτειας, και δεν έχει τέλος το μεγαλείο της. Είναι λοιπόν πραγματικά μακάριος αυτός που απέκτησε την εγκράτεια. Είναι μακάριος αυτός που σε κάθε αρετή τακτοποίησε τον εαυτό του και φρόντισε να διακριθεί στα έργα της ευσεβείας. Και είναι μακάριος αυτός που δεν έκανε κρυφή πράξη, η οποία δεν αρέσει στον Θεό, αλλά με όλη την ειλικρίνεια εργάσθηκε τις εντολές του Θεού, και όλες οι πράξεις του έγιναν στο φως, και μακάριος αυτός που δε συμμορφώθηκε με οποιοδήποτε λογισμό, ο οποίος συμβουλεύει ανώφελα έργα.

Και τι να κάνω εγώ που επαίνεσα κάθε αρετή, και δεν ασχολήθηκα ούτε με μία από αυτές, αλλά σπατάλησα τα χρόνια μου σε όλες τις κακίες; Και εκπληρώνεται στην περίπτωσή μου αυτό που έχει γραφεί. «Φορτώνετε στους ανθρώπους φορτία δυσβάσταχτα, και με ένα από τα δάχτυλά σας δεν τα αγγίζετε». (Λουκ. 11,46)
Γι αυτό παρακαλώ την αγάπη όλων σας, ευλογημένοι του Χριστού και μέτοχοι του Παραδείσου, φροντίστε όλοι να αρέσετε στον Χριστό, ο οποίος σας στρατολόγησε, μήπως συμβεί να αποβληθεί κανείς από σας, επειδή έδειξε αδιαφορία ή αμέλεια.
Όσοι με τη χάρη του Χριστού βρίσκεσθε κάτω από ζυγό υπακοής, προσέχετε να μην κάνετε τα θελήματα της σαρκός, για να μη βρεθούμε αναπολόγητοι μπροστά στο φοβερό εκείνο βήμα, στο οποίο θα γίνει η ανταμοιβή του καθενός, είτε κανείς έκανε καλό είτε έκανε κακό. Αλίμονο σε μένα τότε, διότι πρόκειται να παρουσιαστώ χωρίς παρρησία· και τι θα κάνω την ώρα της αδυσώπητης ανάγκης; Θα είναι μακάριοι όσοι τότε θα παρουσιασθούν στον Κριτή με παρρησία· αυτοί πρόκειται να λάβουν τον άγιο μισθό από το χέρι του Κυρίου. Αλίμονο όμως σ’ αυτούς που θα ντρέπονται τότε για πράξεις ασήμαντες και τιποτένιες.
Ως παράδειγμα αναφέρω· ποια απολογία θα υπάρχει σ’ αυτόν που κατακρίνεται για φιλοδοξία ή για αυταρέσκεια ή για παρακοή ή για ανυπακοή ή για γαστριμαργία ή για απερισκεψία ή για πολυλογία ή για υπερηφάνεια ή για αυταρχικότητα ή για θρασύτητα ή για φθόνο ή για φιλονικία ή για οργή ή για κακολογία ή για συκοφαντία; Ποια αιτιολογία θα έχει αυτός που πρόκειται να κατακριθεί γι αυτά τα τιποτένια; Ποιο κέρδος ή ποια απόλαυση κερδίζεις μ’ αυτά; Και ποια δυσκολία υπάρχει να τα αποφεύγεις;
Γι’ αυτό σας παρακαλώ, αδελφοί, κανείς από σας να μην κατακριθεί για κανένα απ’ αυτά. Διότι στα βαριά αμαρτήματα, ξέρω καλά ότι προσέχετε, αλλά αυτά, με την ιδέα ότι τάχα είναι ασήμαντα, ο καθένας τα περιφρονεί, νομίζοντας ότι δε θα γίνει εξέταση γι’ αυτά. Και όμως με αυτά μα κυριεύει ο διάβολος, διότι κάνει τον καθένα μας να τα περιφρονεί, με την ιδέα ότι τάχα είναι τιποτένια. Λοιπόν φροντίστε να μην κυριεύεσθε απ’ αυτά· απεναντίας, φυλάξτε τους εαυτούς σας με κάθε τρόπο, για να δοξασθείτε μαζί με τον Χριστό· διότι σ’ αυτόν ανήκει η δόξα στους αιώνες των αιώνων . Αμήν.
 
 
https://proskynitis.blogspot.com
https://www.agiotopia.gr

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Τό ζωντανό παράδειγμα λέει περισσότερα ἀπό τά λόγια

Τό ζωντανό παράδειγμα λέει περισσότερα ἀπό τά λόγια

.. Το σχολείο δίνει στον άνθρωπο ορθολογική εκπαίδευση, αλλά όχι πνευματικότητα.
Οι περισσότεροι θεολόγοι που διδάσκουν στα σεμινάρια και τις θεολογικές μας σχολές δεν ζουν σύμφωνα με ό,τι διδάσκουν.
Κι ωστόσο θα έπρεπε να λειτουργούν ως παράδειγμα για τη νεολαία μας. Δεν λειτουργούν έτσι όμως, κι αυτός είναι ο λόγος που η κατάσταση στις σχολές μας δεν είναι καλή.
Πρέπει όμως οι νέοι να έχουν ένα ζωντανό παράδειγμα για να διδάσκονται από αυτό, διότι τέτοια παραδείγματα είναι καλύτερα και από τις λέξεις.
Μπορεί κανείς να ακούσει πολλά παιδαγωγικά πράγματα γύρω από τη ζωή και την πνευματικότητα, αλλά είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να τα εφαρμόσει
τελικά στη ζωή του. «Όταν όμως βλέπει κανείς έναν άνθρωπο που είναι ήσυχος, πράος, αγαθός, και που δεν παρεξηγείται ποτέ, τότε θέλει κι αυτός να του μοιάσει… Το ζωντανό παράδειγμα λέει περισσότερα από τα λόγια.
Το ζωντανό παράδειγμα μιας θεάρεστης ζωής καθιστά στέρεη τη θεωρητική γνώση και την επαληθεύει στην πράξη.
Αυτό ισχύει όχι μόνο για τη θεολογία αλλά και με κάθε άλλο τύπο γνώσης.
Κάθε είδος γνώσης που ανακαλύπτουμε μέσα από την εκπαίδευση είναι μια δωρεά του Θεού στους ανθρώπους Του, και μαρτυρεί την παρουσία Του σ’ αυτό τον κόσμο. Η πρακτική εφαρμογή όσων έχουν δοθεί στην άνθρωπο προς γνώση, είναι μια άλλη υπόθεση. Αυτό εξαρτάται, όπως είπα νωρίτερα, από το πόσο ζούμε κατά Θεό ή όχι. Η γνώση μας χρησιμοποιείται είτε για το καλό της ανθρωπότητας είτε για το κακό της. Όλη η γνώση που έχει δοθεί από τον Θεό είναι για το καλό της ανθρωπότητας καμία δεν μας δόθηκε για την καταστροφή μας. Η ελεύθερή μας βούληση, η οποία είναι διεφθαρμένη και έχει απωλέσει τον φόβο Θεού, αυτή είναι που μεταστρέφει τη δοσμένη για το καλό της ανθρωπότητας γνώση σε κάτι κακό, πράγμα που εξηγεί και το γιατί υποφέρουμε τόσο πολύ σε τούτο τον κόσμο.

Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα

Από το βιβλίο “Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας, Βίος και διδαχές του γέροντα Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα”
https://epanosifi.blogspot.com/2020/01/blog-post_62.html
πηγή:  http://hristospanagia3.blogspot.com
http://makkavaios.blogspot.com

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Πορίσματα ἡμερίδος «Νέα θρησκευτικά: Ὁ προσηλυτισμός συνεχίζεται»

Πορίσματα ἡμερίδος «Νέα θρησκευτικά: Ὁ προσηλυτισμός συνεχίζεται»

Πορίσματα ἡμερίδος «Νέα θρησκευτικά: Ὁ προσηλυτισμός συνεχίζεται»
Ἡ  «Σύναξη γιά τήν ὀρθοδοξία» μαζί μέ τήν «ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ» διοργάνωσαν ἡμερίδα τήν 11η Ἰανουαρίου 2020 στό Δημαρχεῖο Ἀμαρουσίου μέ θέμα : « Νέα θρησκευτικά: Ὁ προσηλυτισμός συνεχίζεται».
Ἡ  Ἑλληνορθόδοξη παιδεία, ἡ ὁποία πρέπει νά μορφώνει στίς ψυχές τῶν παιδιῶν τόν «Ἀναστάντα , Ἀναληφθέντα καί ἀεί Ζώντα Θεάνθρωπον», εἶναι τό ἀπαιτούμενο ἀπό τό ἑλληνικό Σύνταγμα, ἀλλά καί διαχρονικά ἀπό τήν Παράδοση τοῦ Γένους μας. Ἀκολουθώντας ἀνέκαθεν τό ἐκπαιδευτικό μας σύστημα τήν Ὀρθοδοξία, κατά τή διδασκαλία τοῦ μαθήματος τῶν θρησκευτικῶν, δέν παρέλειπε ταυτόχρονα νά περιλαμβάνει στό πρόγραμμά του  ὅ,τι ἐκλεκτό καί διαχρονικό διέθετε ὁ Ἑλληνισμός.
Ἀντί ὅμως αὐτῆς τῆς παιδείας σήμερα, μέ τά πολυθρησκευτικά προγράμματα Σπουδῶν, τά ὁποῖα ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Ἱερώνυμος τά χαρακτήρισε «ἀπαράδεκτα καί ἐπικίνδυνα» φθάσαμε στό σημεῖο τά παιδιά τῶν χριστιανῶν Ἑλλήνων νά διδάσκονται μαζί μέ τήν Ὀρθοδοξία,  τήν πίστη καί λατρεία τῶν ἄλλων θρησκειῶν, τίς ἰδέες καί ἀξίες τῶν συγχρόνων πολιτιστικῶν ρευμάτων. Αὐτό ἔχει ὡς ἀποτέλεσμα νά ἀμαυρώνεται ἡ εὐκρίνεια τῆς εἰκόνας τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ ὡς τοῦ Ἀπολύτου Κυρίου τῶν ὅλων.  
Ὅπως γράφει στή Δογματική του ὁ ἅγιος Ἰουστῖνος Πόποβιτς «ὅσο γοητευτικά καί ἄν εἶναι τά λόγια τῆς ἀνθρωπίνης σοφίας ἤ τῆς ἀνθρωπίνης γνώσεως, ἄν δέν φέρουν τήν θεανθρώπινη σφραγίδα, δέν εἶναι ἐκ τῆς Ἀληθείας...Ἐνώπιον τοῦ φωτός αὐτῆς τῆς παν-ἀληθείας, τί εἶναι ὅλες οἱ ἀνθρώπινες θρησκεῖες, ἐπιστῆμες, φιλοσοφίες πολιτισμοί ἄν ὄχι σκύβαλα;»
Δυστυχῶς μέ τήν πρόφαση τοῦ ἐκσυγχρονισμοῦ οἱ ἐμπνευστές τῶν Προγραμμάτων, οἱ θεολόγοι τοῦ συνδέσμου ΚΑΙΡΟΣ, ἀδιαφοροῦν ἐκτός ἀπό τήν οὐσιαστική, θεολογική πλευρά τοῦ θέματος, καί γιά τόν ἀντιπαιδαγωγικό τους χαρακτήρα καί γιά τήν ἐμπειρία στήν τάξη τῶν θεολόγων καθηγητῶν πού ἀντιλαμβάνονται τήν καταστροφική ἐπίδραση τοῦ τωρινοῦ μαθήματος.  Θέλουν τούς καθηγητές νά παραμένουν οὐδέτεροι παρατηρητές τοῦ θρησκευτικοῦ φαινομένου καί ὄχι νά δίνουν στά παιδιά πού ἀποζητοῦν τήν ἀλήθεια, τήν ὀρθόδοξη μαρτυρία.
Τά προγράμματα αὐτά στήριξε καί στηρίζει τό ὑπουργεῖο Παιδείας. Ὅπως καί οἱ προηγούμενοι ὑπουργοί Φίλης καί Γαβρόγλου καί ἡ νῦν ὑπουργός Νίκη Κεραμέως, οὐσιαστικά ἀδιαφορεῖ γιά τίς 4 ἀποφάσεις τοῦ ΣτΕ πού ἀκυρώνουν  τά προγράμματα αὐτά καί δηλώνοντας ὅτι θά τηρήσει  τίς προεκλογικές ὑποσχέσεις της ὁρίζει ἐπιτροπή πού δῆθεν θά ἐπαναφέρει τό μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν πρός τήν ὀρθή κατεύθυνση διορθώνοντας τά παρόντα βιβλία μέχρις ὅτου συγγραφοῦν καινούργια. Δυστυχῶς τήν  ἐπιτροπή αὐτή ἀπαρτίζουν πρόσωπα πού σχετίζονται μόνο ἄμεσα ἤ ἔμμεσα μέ τόν ΚΑΙΡΟ καί πού ὀργάνωσαν ἤ στήριξαν μετά μανίας τά καταστροφικά προγράμματα σπουδῶν, ἐνῷ δέν ἐλήφθη καθόλου ἡ γνώμη, οὔτε ἐκλήθη νά συμμετάσχει στήν ἐπιτροπή κάποιο στέλεχος τῆς ΠΕΘ, τοῦ ἁρμοδίου ἐπιστημονικοῦ καί συνδικαλιστικοῦ ὀργάνου τῶν Θεολόγων. Γιά ὅλη αὐτή τή στάση της ἡ κ. Ὑπουργός θά πρέπει νά δώσει στούς Ἕλληνες τίς ἀπαραίτητες ἐξηγήσεις.
Μέσα στούς φακέλους τῶν Νέων Θρησκευτικῶν ἀπό τήν Γ΄ Δημοτικοῦ καί ἑξῆς γίνεται ἔμμεση καί κάποτε ἄμεση προπαγάνδα τῶν ἀνατολικῶν θρησκειῶν.  Οἱ τεχνικές τῶν θρησκειῶν αὐτῶν εἶναι ἀποκρυφιστικές γιατί βασίζονται στήν ἐνεργοποίηση ὑποτιθέμενων ἀπόκρυφων δυνάμεων. Τέτοιες τεχνικές εἶναι ἡ γιόγκα καί ὁ διαλογισμός πού ἀναλύονται μέ λεπτομέρεια στό ΜτΘ.  Ἔτσι ἀπό τά ἐγκεκριμένα αὐτά προγράμματα κατά τά διδακτικά ἔτη 2018-2019 καί 2019-2020 τά παιδιά διδάσκονται διαλογισμό μέ διάφορες μορφές : στίς Γ΄Δ΄καί Ε΄ Δημοτικοῦ διδάσκεται πιλοτικά  ἕνα εἶδος βουδιστικοῦ διαλογισμοῦ, τό «mindfulness» μέ μορφή ἐκπαιδευτικοῦ ὁδηγοῦ καί τίτλο «ἡ πυξίδα τοῦ ἑαυτοῦ μου». Παρότι ἡ ΠΕΓ(Πανελλήνια Ἕνωση Γονέων διά τήν προστασία τοῦ ἑλληνορθοδόξου πολιτισμοῦ, τῆς οἰκογενείας καί τοῦ ἀτόμου ) προειδοποίησε τά ὑπουργεῖα Παιδείας καί Ὑγείας ότι το mindfulness έχει πάρα πολλές και σοβαρότατες παρενέργειες κυρίως ψυχιατρικές σύμφωνα μέ ἔγκυρα ἰατρικά περιοδικά καί ἀνήκει σέ ξένο θρησκευτικό σύστημα, τό πρόγραμμα ἐγκρίθηκε κανονικά καί φέτος.
Στόν ἴδιο θεματικό ἄξονα (Προαγωγή Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου) καί γιά ὅλες τίς τάξεις γυμνασίου καί λυκείου ἐγκρίθηκε καί διδάσκεται ἡ παρέμβαση: “ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ
ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ” (ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ) Στήν παρουσίαση διαφανειῶν βλέπουμε νά προτείνονται στίς τεχνικές χαλάρωσης ἐκτός ἄλλων ἡ Θετική Σκέψη, ὁ Διαλογισμός, ἡ Νοερή ἀπεικόνιση ἀλλά καί ἡ Προσευχή . Ἡ διείσδυση αὐτή τοῦ ἀποκρυφισμοῦ στά σχολεῖα πρέπει νά ἀντιμετωπιστεῖ  μέ εὐρεῖα ἐνημέρωση ἐκ μέρους τῆς Ἐκκλησίας γιά τίς καταστροφικές συνέπειες τῶν ἀποκρυφιστικῶν προγραμμάτων καί προσφυγή στή δικαιοσύνη γιατί μέ τά προγράμματα αὐτά  ἐπιτείνεται ἡ σύγχυση πού ἔχουν δημιουργήσει τά νέα θρησκευτικά στά παιδιά.
Ἐνδεικτικά σύμφωνα μέ τό νέο  ΜτΘ ὁ Ἰησοῦς Χριστός τίθεται σάν μεγάλος δάσκαλος τῆς ἀνθρωπότητος παράπλευρα  στόν Βούδα τόν Κομφούκιο καί τόν Μωάμεθ καί τά παιδιά θά πρέπει νά μάθουν πῶς νά προσεύχονται οἱ πιστοί ἄλλων θρησκειῶν καί νά μάθουν τίς θρησκευτικές τους τεχνικές.  Ὅλα αὐτά συνιστοῦν ἄμεση καταπάτηση καί διείσδυση στή θρησκευτική συνείδηση τῶν ὀρθοδόξων μαθητῶν πράγμα πού ἀπαγορεύεται ἀπό τό ἄρθρο 13 πρ. 1 τοῦ Συντάγματος.
Αὐτό διέγνωσε καί τό ΣτΕ, τό ὁποῖο στό σκεπτικό τῆς ὑπ΄ἀριθ. 660/2018 ἀποφάσεώς του λέει ὅτι «“σχολική διδασκαλία που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή ή την αλλοίωση της θρησκευτικής αυτής συνειδήσεως των μαθητών, όπως αυτή διαμορφώνεται στο πλαίσιο της οικογενείας, θα συνιστούσε μορφή ομαδικού προσηλυτισμού ιδιαιτέρως σοβαρή, ως επέμβαση στον ευαίσθητο ψυχικό κόσμο τών μαθητών που δεν διαθέτουντην κριτική αντίληψη και ωριμότητα τών ενηλίκων (...). Περαιτέρω, ως αποστολή τής Παιδείας, η (...) έννοια “ανάπτυξη τής θρησκευτικής συνειδήσεως” αποτελεί συνταγματική υποχρέωση τού κράτους, επιτελείται δε κυρίως με τη διδασκαλία τού μαθήματος τών θρησκευτικών, το οποίο, για να υπηρετεί τον εν λόγω σκοπό, πρέπει να (...) περιλαμβάνει οπωσδήποτε με πληρότητα, τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις τής Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας τού Χριστού, χωρίς να καλλιεργεί αμφιβολίες ως προς τα εν λόγω στοιχεία που συγκροτούν την ορθόδοξη χριστιανική πίστη ούτε να προκαλεί σύγχυση με τη διδασκαλία άλλων δογμάτων και θρησκειών. Η διδασκαλία τών ανωτέρω στοιχείων, η οποία καθιστά το μάθημα των θρησκευτικών “ομολογιακό”, είναι απολύτως συμβατή με το καθιερούμενο στη διάταξη τής παρ. 2 τού άρθρου 16 του Σ/τος περιεχόμενο (ήτοι η ανάπτυξη ορθόδοξης χριστιανικής συνειδήσεως), απευθύνεται αποκλειστικά, ως εκ τού ανωτέρω περιεχομένου του, στους μαθητές που ασπάζονται το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα και όχι στους ετεροδόξους, αλλοθρήσκους ή αθέους”.
Μετά τήν ἀκύρωση τῶν  ὑπουργικῶν ἀποφάσεων ἀπό τό ΣτΕ καί ἐπειδή οἱ ὑπηρεσιακοί παράγοντες ἀρνοῦνται τή διδασκαλία τοῦ μαθήματος μέσω τῶν παλαιῶν ἀναβιωσάντων προγραμμάτων τοῦ 2003, οἱ γονεῖς ὀφείλουν νά λάβουν τά ἑξῆς μέτρα :
α) νά ὑποβάλουν μηνύσεις ἐνώπιον τοῦ Εἰσαγγελέως  κατά τῶν ὑπαιτίων τῆς ἀντορθόδοξης διδασκαλίας τῶν θρησκευτικῶν γιά τό ἀδίκημα τοῦ προσηλυτισμοῦ
β) νά  ἀσκήσουν ἀγωγή ἀποζημιώσεως ἐνώπιον τοῦ Διοικητικοῦ Πρωτοδικείου Ἀθηνῶν λόγω ἠθικῆς βλάβης πού ὑπέστησαν αὐτοί καί τά παιδιά τους ἀπό τήν ἀντορθόδοξη διδασκαλία καί τῆς προσβολῆς στή θρησκευτική τους πίστη καί τή συνείδηση.
γ) νά ἀπαιτήσουν ἀπό τούς διευθυντές καί τούς ἐκπαιδευτικούς τῶν σχολείων πού φοιτοῦν τά παιδιά τους συμμόρφωση πρός τίς δικαστικές ἀποφάσεις καί παύση τῆς διδασκαλίας τῶν παρανόμων μαθημάτων. Σέ τέτοια περίπτωση οἱ διευθυντές τῶν σχολείων, οἱ δάσκαλοι καί οἱ θεολόγοι καθηγητές φέρουν τή νόμιμη ὑποχρέωση ἀρνήσεως διδασκαλίας τῶν συγκεκριμένων παρανόμων προγραμμάτων μέσῳ τῶν συναφῶν μέ αὐτά βιβλίων. Τήν ἄρνησή τους ὀφείλουν νά διατυπώσουν πρῶτα αἰτιολογημένως καί ἐγγράφως πρός τήν ἑκάστοτε προϊσταμένη τους ἀρχή, ἡ ὁποία καί ὀφείλει νά συμμορφωθεῖ καί νά συγκοινοποιεῖ ἀντίγραφο στούς γονεῖς. Ἐάν τό πρόσωπο πού ὑπηρεσιακῶς προΐσταται τῶν καθηγητῶν ἀρνηθεῖ ἐγγράφως τή συμμόρφωση, ἐνδείκνυται νά ὑποβληθεῖ ἐναντίον του μηνυτήριος ἀναφορά ἐνώπιον τοῦ Εἰσαγγελέως ἀπό τούς γονεῖς σέ συνεργασία πάντα μέ τούς δασκάλους καί τούς Θεολόγους, οἱ ὁποῖοι θά προτείνονται ὡς μάρτυρες ἀλλά καί νά ἀσκεῖται σχετική αγωγή κατά τοῦ προϊσταμένου προσωπικῶς.
δ) μποροῦμε νά καταστήσουμε ἀνενεργή καί ἄκαρπη τήν παράνομη προσπάθεια ἐξακολουθήσεως τῆς ἀντορθοδόξου διδασκαλίας, ἄν ζοῦμε ὡς οἰκογένειες ὀρθοδόξως  μέ τόν ἐκκλησιασμό, τή συμμετοχή μας στά Μυστήρια καί τόν καταρτισμό μας μέ τἠ μελέτη τῶν συγγραμμάτων τῶν Ἁγίων Πατέρων. Ἔτσι θά μπορέσουμε νά διδάξουμε τήν ὀρθόδοξη πίστη στά παιδιά μας καί θά ἔχουμε τά ἐφόδια γιά τήν ἀντιμετώπιση κάθε ἀντορθοδόξου ἐπιβουλῆς κατά τῆς πίστεώς μας καί τοῦ Ἔθνους μας.
  Ὁ ἀγώνας μας γιά τό ὀρθόδοξο μάθημα θά συνεχισθεῖ.  Σημαία μας οἱ ἀποφάσεις τοῦ ΣτΕ πού ὄχι ἁπλῶς μᾶς δικαιώνουν ἀλλά διατρανώνουν τήν ἐπιθυμία ὄχι μόνο τῶν ἐκλεκτῶν δικαστῶν τοῦ ἀνωτάτου ἀκυρωτικοῦ δικαστηρίου τῆς πατρίδος μας, ἀλλά καί τῆς συντριπτικῆς πλειοψηφίας τῶν Ἑλλήνων νά συνεχίσουν τά παιδιά μας νά διδάσκονται τήν Ὀρθόδοξη ἀλήθεια  πού δίνει ἀληθινό νόημα καί ἀληθινή Ζωή στόν ἄνθρωπο.

Πηγή: https://www.impantokratoros.gr

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος (Μνήμη 25 Ιανουαρίου)

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος (Μνήμη 25 Ιανουαρίου)

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος γρηγοριος θεολογος
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε το 329 μ.Χ. στην Αριανζό, κωμόπολη της Καππαδοκίας, από τον Γρηγόριο, επίσκοπο Ναζιανζού (1η Ιανουαρίου) και την Νόννα (5 Αυγούστου). Έχει δύο αδέρφια: τον Καισάρειο (βλέπε 9 Μαρτίου) και τη πασίγνωστη για την ευσέβειά της αδερφή Γοργονία (βλέπε 23 Φεβρουαρίου).

Στη Ναζιανζό, διδάσκεται τη στοιχειώδη εκπαίδευση, ενώ τη μέση στη Καισάρεια, όπου γνωρίζεται με το συμμαθητή του Μέγα Βασίλειο (βλέπε 1 Ιανουαρίου). Έπειτα, πηγαίνει κοντά σε περίφημους διδασκάλους της ρητορικής στη Παλαιστίνη και στην Αλεξάνδρεια και, τέλος, στα
Πανεπιστήμια της Αθήνας. Οι σπουδές του διήρκεσαν 13 ολόκληρα χρόνια (από 17 έως 30 ετών).

Μετά τις σπουδές στην Αθήνα ο Γρηγόριος επιστρέφει στη πατρίδα του μονολότι του πρόσφεραν έδρα Καθηγητή Πανεπιστημίου. Εκεί, ο πατέρας του, επίσκοπος Ναζιανζού, τον χειροτονεί πρεσβύτερο. Αλλά ο Άγιος Γρηγόριος προτιμά την ησυχία του αναχωρητηρίου στο Πόντο, κοντά στο φίλο του Βασίλειο, για περισσότερη άσκηση στη πνευματική ζωή.

Μετά, όμως, από θερμές παρακλήσεις των δικών του, επιστρέφει στην πατρίδα του και μπαίνει στην ενεργό δράση της Εκκλησίας. Στα 43 του χρόνια ο Θεός τον ανύψωσε στο επισκοπικό αξίωμα. Έδρα του ορίστηκε η περιοχή των Σασίμων την οποία ποτέ δεν ποίμανε λόγω των Αρειανών κατοίκων της.

Όμως, ο θάνατος έρχεται να πληγώσει τη ψυχή του, με αλλεπάλληλους θανάτους συγγενικών προσώπων. Πρώτα του αδερφού του Καισαρείου, έπειτα της αδερφής του Γοργονίας, μετά του πατέρα του και, τέλος, της μητέρας του Νόννας. Μετά απ’ αυτές τις θλίψεις, η θεία Πρόνοια τον φέρνει στην Κωνσταντινούπολη (378 μ.Χ.), όπου υπερασπίζεται με καταπληκτικό τρόπο την Ορθοδοξία και χτυπά καίρια τους Αρειανούς, που είχαν πλημμυρίσει την Κωνσταντινούπολη.

Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Όλοι οι ναοί της Βασιλεύουσας ήταν στα χέρια των αιρετικών. Όμως ο Άγιος δεν απελπίζεται. Μετατρέπει ένα δωμάτιο στο σπίτι που τον φιλοξενούσαν σε ναό και του δίνει συμβολικό όνομα. Ονομάζει το ναό Αγία Αναστασία δείγμα ότι πίστευε στην ανάσταση της Ορθόδοξης Πίστης.

Οι αγώνες είναι επικίνδυνοι. Οι αιρετικοί ανεβασμένοι πάνω στις σκεπές των σπιτιών του πετούν πέτρες και έτσι ο Άγιος Γρηγόριος δοκιμάζεται πολύ. Στο ναό της Αγίας Αναστασίας εκφωνεί τους περίφημους πέντε θεολογικούς λόγους που του έδωσαν δίκαια τον τίτλο του Θεολόγου.

Μετά το σκληρό αυτό αγώνα, ο Μέγας Θεοδόσιος τον αναδεικνύει Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως (381 μ.Χ.). Η Β’ Οικουμενική Σύνοδος τον αναγνώρισε ως Πρόεδρό της. Όμως μια μερίδα επισκόπων τον αντιπολιτεύεται για ευτελή λόγο. Τότε ο Γρηγόριος, αηδιασμένος, δηλώνει τη παραίτησή του, αναχωρεί στη γενέτειρά του Αριανζό και τελειώνει με ειρήνη τη ζωή του, το 390 μ.Χ.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος άφησε μεγάλο συγγραφικό έργο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φιλοσοφημένα 408 ποιήματά του 18.000 περίπου στίχων. Είναι από τα μεγαλύτερα πνεύματα του Χριστιανισμού και από τους λαμπρότερους αθλητές της ορθόδοξης πίστης.

Η τίμια κάρα του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, στο Άγιο Όρος ενώ το ιερό σκήνωμα του φυλάσσετε στον ομώνυμο Ναό του στην Νέα Καρβάλη.


Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος α’.
Ὁ ποιμενικός αὐλός τῆς θεολογίας σου, τάς τῶν ῥητόρων ἐνίκησε σάλπιγγας· ὡς γάρ τά βάθη τοῦ Πνεύματος ἐκζητήσαντι, καί τά κάλλη τοῦ φθέγματος προσετέθη σοι. Ἀλλά πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, Πάτερ Γρηγόριε, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

Κοντάκιον
Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον
Θεολόγῳ γλώττῃ σου, τάς συμπλοκάς τῶν ῥητόρων, διαλύσας ἔνδοξε, ὀρθοδοξίας χιτῶνα, ἄνωθεν, ἐξυφανθέντα τῇ Ἐκκλησίᾳ, ἐστόλισας, ὅν καί φοροῦσα, σύν ἡμῖν κράζει, τοῖς σοῖς τέκνοις· Χαίροις Πάτερ, θεολογίας ὁ νοῦς ὁ ἀκρότατος.

πηγή: saint.gr
http://makkavaios.blogspot.com

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

"Πίσω ἀπὸ τὸν πόνο καὶ τὶς κακουχίες, κρύβεται τεράστια εὐλογία ἄνθρωπέ μου"

"Πίσω ἀπὸ τὸν πόνο καὶ τὶς κακουχίες, κρύβεται τεράστια εὐλογία ἄνθρωπέ μου"

Γέροντος Ἐφραὶμ Φιλοθεΐτου

"Δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ μποῦν οἱ πιστοὶ στὴν βασιλεία τῶν οὐρανῶν μὲ ἄλλο τρόπο, παρὰ μόνο μέσα ἀπὸ τὴν στενὴ πύλη τῶν πειρασμῶν καὶ τῶν θλίψεων. Καὶ ὅσο πιὸ γρήγορα τὸ καταλάβει αὐτὸ ὁ ἄνθρωπος, τόσο πιὸ ἀνώδυνα θὰ ἐπιβιώσει. 
Ψεύτικος εἶναι τοῦτος δὰ ὁ κόσμος. Ψεύτικος καὶ εἰκονικός. Σὲ ρουφάει σὰν μαύρη τρύπα, σὲ κάνει νὰ ξεχνᾶς ποὺ ἀνήκεις καὶ γιατί δημιουργήθηκες. Χάνεις τὸν προσανατολισμὸ σου άνθρωπέ μου, καὶ τὰ βάζεις μὲ Αὐτὸν ποὺ σὲ ἐπαναφέρει στὸν χαμένο σου δρόμο. Πίσω ἀπὸ τὸν πόνο καὶ τὶς κακουχίες, κρύβεται τεράστια εὐλογία ἄνθρωπέ μου. Ὁ ὑπέρμετρός σου ὅμως ἐγωισμός, δὲν σ'ἀφήνει νὰ τὴν δεῖς. 
Γιατί τόσο ἐγωισμὸ ἄνθρωπέ μου; Πηλὸς εἶσαι καὶ τίποτα σὲ τοῦτο τὸν κόσμο δὲν σοὺ ἀνήκει. Ὅλα δανεικὰ τὰ πῆρες. Γιατί τόσος πόνος τώρα ποῦ καλεῖσαι νὰ...
τὰ ἐπιστρέψεις; Δὲν ξέρεις ἄνθρωπέ μου πῶς τὰ δανεικὰ ἐπιστρέφονται; 
Δὲν γίνεται νὰ ζεῖς ἀνθρώπινα καὶ νὰ ἐπιδιώκεις τὰ ἀθάνατα. Δὲν γίνεται νὰ ξεδιψάσεις μὲ θαλασσινὸ νερό. Δὲν γίνεται νὰ ζεῖς εὐτυχισμένος, ἀπὸ τὴν στιγμὴ ποὺ ζεῖς στὴν ἐξορία, μακριὰ ἀπὸ τὸν Πατέρα σου. Δὲν πλάστηκες γιὰ τὰ γίηνα , ἀλλὰ γιὰ τὰ οὐράνια καὶ ὅσο σωστὰ καὶ ἂν ζεῖς στὴν γῆ, ὁ πόνος τῆς ἐξορίας πάντα θὰ σὲ ἀκολουθεῖ. Τὸ ξέρω ἄνθρωπέ μου, πὼς δὲν εὐθύνεσαι ἐσὺ προσωπικὰ γιὰ τὴν πτώση τῶν πρωτόπλαστων, καὶ αὐτὸ τὸ γνωρίζει καὶ ὁ Θεός! Ὄχι μόνο τὸ γνωρίζει, ἀλλὰ καὶ μεριμνᾶ καθημερινά, ὥστε νὰ ξαναεπιστρέψεις ἐκεῖ ποὺ ἀνήκεις. Ὁ παράδεισος εἶναι ἐκεῖ ἄνθρωπέ μου καὶ σὲ περιμένει. Θέλει ὅμως σκληρὸ ἀγώνα καὶ αὐτοθυσία! Γιατί σὲ ἀντίθεση μὲ τότε , αὐτὸς τώρα δὲν χαρίζεται ἄνθρωπέ μου , ἀλλὰ κερδίζεται! 
Πῶς προσπαθεῖς ἄνθρωπέ μου νὰ πείσεις τὸν Θεὸ πὼς ἄδικα ἐκδιώχθηκες ἀπὸ τὸν παράδεισο, ὅταν ἀκόμη καὶ τώρα, μετὰ ἀπὸ τόσες χιλιάδες χρόνια, ἐξακολουθεῖς νὰ ἀκοῦς τὸν ὄφι καὶ νὰ πράττεις τὰ δικά του ἔργα. Δὲν ἀνήκουν ἄνθρωπέ μου ὅλα αὐτὰ στὰ παλιὰ τὰ χρόνια. Δὲν εἶναι μία παλιὰ ἱστορία τῶν ἁγίων βιβλίων. Στὸ ἴδιο ἔργο θεατὲς εἴμαστε ἀκόμη. Δὲν μαθαίνεις ἄνθρωπέ μου, δὲν μαθαίνεις! Γι'αὐτὸ καὶ τώρα ἔχει κλειδὶ ὁ παράδεισος! 
Ὁ Θεὸς ὅμως δὲν ἄλλαξε. Δίκαιος εἶναι ἀκόμη. Γι'αὐτὸ καὶ τὸ ἴδιο κλειδὶ θὰ πάρουν ὅλοι. Δὲν θὰ ταιριάζει ὅμως ὅλων στὴν κλειδαριά. Πρέπει νὰ σκαλιστεῖ σωστὰ ἄνθρωπέ μου τὸ κλειδί. Νὰ πάρει τὸ κατάλληλο σχῆμα καὶ μέγεθος. Πρέπει νὰ ἀφαιρεθοῦν κομμάτια ἀπὸ αὐτό. Καὶ κάθε φορᾶ ποὺ θὰ ἀφαιρεῖται ἕνα κομμάτι, ἐσὺ θὰ πονᾶς. 
Πρέπει νὰ σκαλιστεῖ ἄνθρωπέ μου τὸ κλειδί, ἀλλιῶς δὲν θὰ ταιριάζει. Πρέπει νὰ πονέσεις ἄνθρωπέ μου, ἀλλιῶς δὲν θὰ εἰσέλθεις... " 

+Γέροντας Ἐφραὶμ Φιλοθεΐτης
 
πηγή:  orthodoxia-ellhnismos.gr
http://makkavaios.blogspot.com

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: «Ψυχή και Χριστός σας χρειάζονται. Αυτά τα δύο να τα φυλάγετε, να μην τύχει τα χάσετε!»

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: «Ψυχή και Χριστός σας χρειάζονται. Αυτά τα δύο να τα φυλάγετε, να μην τύχει τα χάσετε!»

Αποτέλεσμα εικόνας για Ψυχή και Χριστός σας χρειάζονται
*Στις δύσκολες εποχές που ζούμε το μήνυμα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού πρέπει να το εμπεδώσουμε καλά και να μείνουμε σταθεροί στην πίστη μας προς τον Θεό. Να ζούμε όσο πιο πνευματικά μπορούμε και να είμαστε κοντά στα μυστήρια της Εκκλησίας μας και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα..
~ Ἕνα πρᾶγμα θέ νά σᾶς φανερώσω, χριστιανοί μου. Τό ἠξεύρω πώς θέ νά σᾶς καύσω τήν καρδίαν, φοβερόν εἶναι καί λυπηρόν, τρέμει ἡ καρδία μου νά τό εἰπῶ, μά τί νά κάμω ὁπού μέ λέγει ὁ Χριστός μας πώς, ἀνίσως καί δέν τό φανερώσω, μέ θανατώνει καί μέ βάνει εἰς τήν Κόλασιν.
Μᾶς φανερώνει ἡ θεία Γραφή, τό ἅγιον Εὐαγγέλιον πώς εἰς τόν ὄγδοον αἰῶνα θέ νά γένη τό τέλος τοῦ κόσμου καί μέλλει νά χαλάση ἐτοῦτος ὁ κόσμος καί θέ νά στείλη ὁ Θεός τόν προφήτην Ἠλίαν νά διδάξη τούς χριστιανούς νά φυλάγουν τήν πίστιν τους καί τό πρόσταγμα τοῦ Θεοῦ καί ὕστερα μέλλει νά ἔλθη ὁ Ἀντίχριστος νά διδάξη τούς χριστιανούς νά ἀρνηθοῦν τήν πίστιν τους.
Ὁ Ἀντίχριστος, ἀδελφοί μου, εἶναι ἄνθρωπος ὁπού ἔχει κακήν γνώμην, κακήν προαίρεσιν καί κατοικάει μέσα ὁ Διάβολος εἰς τήν καρδίαν του καί λέγει πώς εἶναι Θεός καί ὁ Ἀντίχριστος θέ νά θανατώση τόν προφήτην Ἠλίαν.
Ἐγώ, ἀδελφοί μου, ἐξετάζοντας ἔμαθα καί ἐκατάλαβα πώς ὁ προφήτης Ἠλίας ἦλθε καί ὁ Ἀντίχριστος ἦλθε καί ἐθανάτωσε τόν προφήτην Ἠλίαν.
Ὁ προφήτης Ἠλίας, χριστιανοί μου, εἶναι ζωντανός τόσες χιλιάδες χρόνους καί ἠξεύρει ὁ Θεός πού τόν ἔχει φυλαγμένον ἕως τήν σήμερον. Ἀν ίσως καί θέλετε νά μάθετε ποῦ εὑρίσκεται, ἐδῶ κοντά εἶναι καί αὐτός: τά λόγια ὁπού σᾶς λέγω ἐκεινοῦ εἶναι.
Ὁ προφήτης Ἠλίας ὅταν ἔλθη νά διδάξη, δέν ἔχει νά φανερωθῆ εἰς τόν κόσμον, καθώς λέγει τό Ἅγιον Πνεῦμα «ἵνα μή ἐλθών πατάξη τήν γῆν ἄρδην», Ἤτοι, λέγει τό Πνεῦμα τό ἅγιον, διά νά μήν φοβίσω καί ταράξω τόν κόσμον, τήν γῆν, δέν θέλει τόν φανερώσω εἰς ἐσᾶς τούς χριστιανούς. Ἀμή τί ἔχει νά φανερωθῆ, παιδιά μου;
Ὁ ζῆλος του καί ἡ διδασκαλία του. Αὐτά τά δύο μέ ἀξίωσεν ὁ πανάγαθος Θεός ἐμένα διά τήν εὐσπλαγχνίαν του καί μοῦ τά ἐχάρισε καί μή καρτερεῖτε ἄλλον Ἠλίαν νά σᾶς διδάξη. Ἀμή τί καρτεροῦμεν;
Λυπηρόν εἶναι νά σᾶς τό εἰπῶ, σήμερον αὔριον καρτεροῦμεν δίψες, πεῖνες μεγάλες, ὁπού νά δίνωμε χιλιάδες φλωρία καί νά μή εὑρίσκωμε κομμάτι ψωμί καί νερό. Σήμερον αὔριον καρτεροῦμεν θανατικά, ἀσθένειες μεγάλες, ὁπού νά μή προφθάνουν οἱ ζωντανοί νά θάπτουν τούς ἀποθαμένους.
Σεισμός παγκόσμιος θέ νά γένη νά πέσουν ὅλα τά ὀσπίτια καί ὅλα τά βουνά, νά γένη ἕνας κάμπος  ὅλος ὁ κόσμος, ἡ θάλασσα νά ἀσηκωθῆ ὑψηλά ἀπό τά ὑψηλότερα βουνά ὁπού νά εἶναι εἰς τόν κόσμον, δεκαπέντε πῆχες, τά ἄστρα νά πέσουν ἀπό τόν οὐρανόν, ὁ ἥλιος καί τό φεγγάρι νά σκοτεινιάσουν. Ὁ οὐρανός ὁπού φαίνεται, ἡ γῆ καί τά πάντα θέ νά καοῦν καί ὅλος ὁ κόσμος θέ νά ἀποθάνη.
Πότε θέ νά γένουν αὐτά; Ὁ Χριστός μοῦ λέγει ἐζύγωσαν τώρα κοντά, τώρα ὀγλήγορα, ἔγγιξε τό μαχαίρι εἰς τό κόκκαλον. Ἔξαφνα θέ νά γένουν, ἠμποροῦν νά γένουν καί ἀπόψε. Τάχα νά μήν εἶναι καί τώρα ἀρχές;
Δέν εἴδετε πῶς ἐχάθηκαν /τά γεννήματά σας; τά σπαρτά, ἐστρέφεψαν οἱ βρύσες, τά ποτάμια; Σήμερον μᾶς στερίζει τό ἕνα, αὔριον τό ἄλλο καί ἀπό ὀλίγον ὀλίγον μᾶς τά δίνει ὁ Θεός καί ἡμεῖς ὡς ἀναίσθητοι δέν τά στοχαζόμεσθεν.
Τοῦτο σᾶς λέγω πάλιν καί σᾶς παραγγέλλω: κἄν ὁ οὐρανός νά κατέβη κάτω κἄν ἡ γῆ νά ἀνέβη ἀπάνω κἄν ὅλος ὁ κόσμος νά χαλάση καθώς μέλλει νά χαλάση σήμερον αὔριον, νά μή σᾶς μέλη τί ἔχει νά κάμη ὁ Θεός.
Τό κορμί σας ἄς σᾶς τό καύσουν, ἄς σᾶς τό τηγανίσουν, τά πράγματά σας ἄς σᾶς τά πάρουν, μή σᾶς μέλη, δῶστε τα, δέν εἶναι ἐδικά σας. Ψυχή καί Χριστός σᾶς χρειάζεται.
Ἐτοῦτα τά δύο ὅλος ὁ κόσμος νά πέση, δέν ἠμπορεῖ νά σᾶς τά πάρη, ἔξω ἄν τύχη καί τά δώσετε μέ τό θέλημά σας. Αὐτά τά δύο νά τά φυλάγετε νά μήν τύχη καί τά χάσετε.
᾽Ιωάννου Β. Μενούνου, Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ, Διδαχές (καί Βιογραφία), ἐκδ. «Τῆνος», Ἀθήνα 1979, σσ. 238-240.
«Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ὁ ἐν Σέρραις ἀθλήσας».
Διμηνιαῖο Περιοδικό Ἱερᾶς Μητροπόλεως Σερρῶν καί Νιγρίτης
Τεῦχος 261 -Ἰούλιος – Αὔγουστος 2015 Ὁ Ἅγιος Νικήτας
https://simeiakairwn.wordpress.com/