Εορτολόγιο

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Βίος του Αγίου Ιερομάρτυρα Βλασίου του Ακαρνάνος, που άθλησε μαρτυρικά τον 11ο αιώνα. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου.

Βίος του Αγίου Ιερομάρτυρα Βλασίου του Ακαρνάνος, που άθλησε μαρτυρικά τον 11ο αιώνα.

Αγίου Ιερομάρτυρα Βλασίου του Ακαρνάνος


Βίος του Αγίου Ιερομάρτυρα Βλασίου του Ακαρνάνος,
που άθλησε μαρτυρικά τον 11ο αιώνα.
Η μνήμη του γιορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου.
Ο άγιος ιερομάρτυρας Βλάσιος ο Ακαρνάν καταγόταν από ένα χωριό της Ακαρνανίας, πιθανότατα από το χωριό Σκλάβαινα, όπου βρέθηκε ο τάφος του με τα ιερά λείψανά του το 1923. κατά τις εμφανίσεις του συστήνοντας και έλεγε: «Είμαι Ακαρνάν». «Είμαι ο άγιος Βλάσιος από τα Σκλάβαινα» κ.α. Και τους κατοίκους των Σκλαβαίνων τους ονόμαζε «πατριώτες του» κ.λπ. Σύμφωνα με τη χρονολογία (1006) που βρέθηκε μέσα στον τάφο του Αγίου το 1923, αυτός έζησε κατά το τέλος του 10ου και τις αρχές του 11ου αιώνα μ.Χ.
Μόνασε ως Ηγούμενος στην ιερά Μονή των Εισοδίων της Παναγίας κοντά στην παλιά Κιάφα – Σκλάβαινα της Ακαρνανίας της επαρχίας Βόνιτσας και Ξηρομέρου. Υπέστη μαρτυρικό θάνατο από τους αγαρηνούς πειρατές, μαζί με τους πέντε συμμοναστές του, δύο ιερομονάχους και τρεις μοναχούς, καθώς και με πολλούς άλλους χριστιανούς κατοίκους της παλιάς Κιάφας – Σκλάβαινας, από τους οποίους πολλοί απήχθησαν για σκλάβοι από τους πειρατές. Για αυτό το γεγονός της σκλαβιάς, το παλιό χωριό Κιάφα ονομάστηκε Σκλάβαινα. Τον βίο του, τον μαρτυρικό του θάνατο και τον τάφο του αποκάλυψε ο ίδιος ο Άγιος Βλάσιος σε πολλούς ανθρώπους, κληρικούς και λαϊκούς, κυρίως όμως στην ευσεβέστατη αείμνηστη Γερόντισσα Ευφροσύνη Σ. Κατσαρά από τα Σκλάβαινα με τις πολλές και ποικίλες οφθαλμοφανείς εμφανίσεις του, οι οποίες έγιναν από την 23η Αυγούστου 1923 μέχρι σήμερα. Την πρώτη φορά εμφανίστηκε σε αυτήν ο Άγιος ως αρχιμανδρίτης, φορώντας όλη την ιερατική στολή και λάμποντας πιο πολύ κι απ’ τον ήλιο. Της αποκάλυψε τα στοιχεία του, το όνομά του κ.λπ. και την οδήγησε στο σημείο όπου βρισκόταν ο έως τότε άγνωστος τάφος του. Της είπε ότι εκεί είναι θαμμένος, εκεί τον βασάνισαν και εκεί τον έθαψαν και να σκάψουν για να βρουν τα λείψανά του και εκεί να χτίσουν ιερό ναό του. Αφού έσκαψαν λοιπόν τον τάφο του Αγίου, βρήκαν τα ιερά του λείψανα που εξέπεμπαν άρρητη θεία ευωδία. Μέσα στον τάφο βρέθηκε σιδερένιος σταυρός και πέντε καρφιά, τα οποία – όπως προείπε ο Άγιος – κάρφωσαν βάρβαροι στο σώμα του.
Και πρόσφατα ο Άγιος Βλάσιος έκανε δύο εμφανίσεις. Μία σε όραμα στον ευσεβέστατο αείμνηστο Αρχιμ. Αρσένιο Τσαταλιό στις 6.12.1978 και μία άλλη οφθαλμοφανή σε ευλαβέστατο μοναχό Αγιορείτη στο Άγιο Όρος στις 3.2.1980. Τη στιγμή που προσεύχονταν ο μοναχός, εμφανίστηκε ο Άγιος ως Ηγούμενος φέροντας μανδύα, αφού προηγήθηκε θείο φως, όπως συνέβαινε πάντα στις πολλές οφθαλμοφανείς εμφανίσεις του Αγίου. Κι ενώ ο μοναχός συλλογίζονταν «ποιος άραγε άγιος να είναι αυτός;», άκουσε φωνή που έλεγε: «Είναι ο Άγιος Βλάσιος από τα Σκλάβαινα. Σε λίγο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο με τη βιογραφία του». Και όλα έγιναν ακριβώς όπως ειπώθηκαν.

Απολυτίκιο του Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος
Ήχος γ’.

   «Νέος ήλιος, ημίν εφάνης, ει και ‘ηθλησας, τοις πάλαι χρόνοις, τη φανερώσει των θείων λειψάνων σου, ιερομάρτυς Πατήρ ημών Βλάσιε, και καταυγάζεις ημάς θείαις χάρισιν∙ όθεν πρέσβευε, Κυρίω τω σε δοξάσαντι δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος».


Μεγαλυνάριον.

   «Χαίροις των Οσίων κλέος σεπτόν, χαίροις ιερέων και Μαρτύρων ο κοινωνός, χαίροις των Σκλαβαίνων, ο θείος πολιούχος, Ιερομάρτυς χαίρε, Κυρίου Βλάσιε».

(Ποίημα Μοναχού Γερασίμου Αγιορείτου Μικραγιαννανίτου).

Από το βιβλίο του αρχιμ. Αυγουστίνου Κατσαμπίρη "Ο άγιος ιερομάρτυς Βλάσιος ο εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας ο νεοφανής και θαυματουργός", Αθήναι 1979, και νεώτερες γραπτές πληροφορίες του ίδιου.
Απόδοση στα νέα Ελληνικά από τον Συναξαριστή Νεομαρτύρων
των Εκδόσεων  Ορθοδόξου Κυψέλης

Γεώργιος Τέζας - Φιλόλογος

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.