Εορτολόγιο

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Λειτουργία στη Μάλτα ύστερα από 500 χρόνια Νοεμβρίου 9, 2007




Σε ιστορικό ναό της Μάλτας τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία ύστερα από 500 χρόνια. Η λαμπρή τελετή έγινε προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιου. Σημειωτέον ότι από τον περασμένο Απρίλιο με απόφαση τους ο ΟικουμενικόςΠατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος και η Ιερά Σύνοδος ενέταξαν την εκκλησία της Μάλτας στην Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας. 

Μετά τη λειτουργία ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ΠεταλούδωνΡόδου Παναγιώτης Μάτσης σε ομιλία του εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του Γεννάδιου, λέγοντας ότι επί 35 χρόνια επίσκοπος εργάζεται νυχθημερόν, αόκνως και αθορύβως με θαυμαστά αποτελέσματα τα οποία είναι γνωστά σε όλους. Ακολούθως πρόσφερε στον θεοπρόβλητο ποιμενάρχη ως δώρο του Δημάρχου Μιχάλη Κορδίνα, του Δήμου Πεταλούδων και του λαού του το εγκόλπιο της Παναγίας. Από την πλευρά του ο Γεννάδιος ευχαρίστησε και ως ενθύμιο της επίσκεψης μοίρασε σε όλους τους προσκυνητές εικόνα- αντίγραφο της μεγάλης εικόνας της Παναγίας της Δαμασκηνής που βρίσκεται στο Ιερό του Ναού.

Στη συνέχεια στο πολυτελές Hotel Juliani οι χορωδίες της Μάλτας και του Δήμου Πεταλούδων παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Γεννάδιος, κληρικοί από την Ιταλία, ο υπουργός Πολιτισμού της Μάλτας, η πρέσβειρα της Ελλάδας, ο γεν. πρόξενος, η Δήμαρχος και πλήθος κόσμου. Μιλώντας ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γεννάδιος τόνισε με αισιοδοξία τα εξής:

«Όλα δεικνύουν και έχω μία ελπίδα ότι και εδώ τα πράγματα θα πάνε καλά. Βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες και όλοι μας έχουμε αποφασίσει, ιερείς κι εγώ, να δημιουργήσουμε στη Μάλτα μια ορθόδοξη ελληνική παρουσία, η οποία να είναι ισχυρά με κύρος, κοινωνικό, πνευματικό και εκκλησιαστικό, όπως και στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο χριστιανικός ναός κτίσθηκε από κάποιον Ιωάννη Καλαμία, ο οποίος έφθασε στη Μάλτα από την πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου με 5.000 Ιππότες και λίγους Κρητικούς. Έλληνες από τη Ρόδο, που τότε ήταν περίφημη και οι πάντες ήθελαν να την κατακτήσουν, φθάνοντας στο νοτιότερο νησί της Ευρώπης με τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννου των Ιεροσολύμων μετέφεραν εκεί τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δαμασκηνής, αλλά και άλλους ανεκτίμητους θησαυρούς μεταξύ των οποίων και την εικόνα της Παναγίας του Φιλερήμου που σήμερα βρίσκεται στο ΜουσείοΜαυροβουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Απόστολος Παύλος θεωρείται από τους μεγάλους Αγίους και προστάτης της Μάλτας γιατί μεταλαμπάδευσε στο νησί την πίστη της Ορθοδοξίας. Εν τω μεταξύ παρ΄ όλο που η επιρροή της έχει αρχίσει να μειώνεται  η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην συντηρητική κοινωνία, όπου τα διαζύγια και οι εκτρώσεις είναι παράνομα. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση το 67% των Μαλτέζων παρακολουθεί την Κυριακάτικη Λειτουργία και το 70% θεωρεί ότι η θρησκεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή τους.

Στη φωτογραφία ο Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιος με τον απεσταλμένο μας Χρ. Μυστιλιάδη μετά τη Λειτουργία στο ναό της Μάλτας που έκτισαν Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.