Εορτολόγιο

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Αφού ντρέπεσαι τον Χριστό,ντρεπόμαστε και εμείς για εσένα(Από τον βίο του Αγ.Ιακώβου του Πέρσου)

 

Αφού ντρέπεσαι τον Χριστό,ντρεπόμαστε και εμείς για εσένα(Από τον βίο του Αγ.Ιακώβου του Πέρσου)

 Πως θα αντιδρούσατε αν σας έλεγα να πανηγυρίσετε την χαρά ενός εχθρού σας;

Πως θα αντιδρούσατε αν σας συμβούλευα να δεχθείτε ως πνευματικό καθοδηγητή έναν εχθρό σας;
Γιατί κάμω αυτές τις παράξενες ερωτήσεις; Λόγω της σημερινής εορτής του Αγίου Ιακώβου του Πέρσου [ΕΔΩ]
.

   Ο Ιάκωβος (αυτό ήταν το χριστιανικό του όνομα) ήταν Πέρσης. Εχθρός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αλλά ήταν και χριστιανός. Τίμιο μέλος της Εκκλησίας του Χριστού. Πέθανε ως Μάρτυρας του Χριστού και μάλιστα με τρόπο φρικτό. Οι δήμιοι τον έκοβαν κομμάτι κομμάτι μέχρι που στο τέλος τον αποκεφάλισαν.
   Ο Ιάκωβος ο Πέρσης και Μάρτυρας του Χριστού βρήκε τη θέση του στις Αγιολογικές δέλτους της Εκκλησίας  και η χριστιανική μαρτυρία του μένει μέχρι σήμερα ένας φωτεινός οδηγός χριστιανικής ζωής και βιοτής για όλους τους χριστιανούς.
   Υπάρχει και κάτι ακόμα. Ο Ιάκωβος είχε μια φιλική σχέση με τον βασιλιά της Περσίας. Λόγω της εύνοιας του βασιλέως απολάμβανε πλούτη και δόξα. Γι᾽ αυτό και θεώρησε σωστό να κρύψει την χριστιανική ιδιότητα και να συμπεριφέρεται ως παγανιστής. Το έμαθαν η σύζυγός του και η μητέρα του και του μήνυσαν ότι αφού ντρέπεται για την πνευματική του συγγένεια με τον Χριστό τότε κι αυτές ντρέπονται για την συγγένεια μαζί του.

  Ο Ιάκωβος κατάλαβε το νόημα των λόγων. Ο χριστιανός δεν είναι απλά κάποιος που θρησκεύει στην καρδιά του ή σε ένα κλειστό μυστικό και ατομικό χώρο.
  Ο χριστιανός ανήκει σε μία κοινότητα. Την Εκκλησία. Είναι μέλος του σώματος του Χριστού. Έχει την θέση του μέσα στην μία πνευματική οικογένεια του Χριστού. Έτσι αποκτούν ουσία και νοηματοδούνται όλες οι εκκλησιαστικές πρακτικές. Όταν το παιδί γεννιέται το παρουσιάζουμε στην πνευματική του οικογένεια με τον Σαραντισμό. Εισέρχεται επίσημα σε αυτήν την οικογένεια και γίνεται πλήρες μέλος της με το Βάπτισμα. Συμμετέχει στην ενότητα της οικογένειας και στη ζωή της με τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος που λαμβάνει με το Χρίσμα. Συμμετέχει στο κοινό εορταστικό δείπνο της οικογένειας με τη θεία Ευχαριστία. Κάθε στιγμή της ατομικής ζωής την εκκλησιάζει και την αγιάζει. Βλέπει τα πρόσωπα των εκκλησιαζομένων και αναγνωρίζει τους αδελφούς και τις αδελφές του.
Ο Ιάκωβος κατάλαβε. Μετανόησε. Και δεν δίστασε να θυσιάσει την ζωή του για την οικογένειά του. Την Εκκλησία του Χριστού.


Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

ΠΗΓΗ

πηγή:  proskynitis.blogspot.com

http://makkavaios.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.