Εορτολόγιο

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

H EE ετοιμάζεται να βάλει ταφόπλακα στο απόρρητο των ψηφιακών επικοινωνιών σε όλες τις γνωστές εφαρμογές

 

H EE ετοιμάζεται να βάλει ταφόπλακα στο απόρρητο των ψηφιακών επικοινωνιών σε όλες τις γνωστές εφαρμογές


H EE ετοιμάζεται να βάλει ταφόπλακα στο απόρρητο των ψηφιακών επικοινωνιών σε όλες τις γνωστές εφαρμογές

 Γράφει ο Καλλιντέρης Νικόδημος

Μετά τον περιβόητο Κανονισμό της ΕΕ με τον τίτλο “Digital Services Act” του οποίου ο εγχώριος εκτελεστικός νόμος ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 3 Απριλίου 2024 θεμελιώνοντας τη φίμωση του διαδικτυακού λόγου στο πλαίσιο της πάταξης της «παραπληροφόρησης», τώρα η Ένωση ετοιμάζει έναν ακόμα παρεμφερή Κανονισμό με τον τίτλο “Child Sexual Abuse Regulation” γνωστό στους νομικούς και πολιτικούς κύκλους ως “Chat Control”!

H γαλλική ιστοσελίδα contexte.com διέρρευσε στις 2 Απριλίου 2024 την τελευταία πρόταση του εν λόγω Κανονισμού [1] που εγκαθιδρύει ένα καθεστώς αδιάκριτου και άνευ προϋποθέσεων «σκαναρίσματος»/ελέγχου όλων των ιδιωτικών ψηφιακών συνομιλιών μας, με το πρόσχημα της πάταξης της διακίνησης παράνομου περιεχομένου. Αυτές τις ημέρες διεξάγονται οι τελευταίες συζητήσεις στο όργανα της ΕΕ και πιθανολογείται ότι η νομοθετική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου του 2024.

Παρά τις δριμείες αντιδράσεις από νομικές ενώσεις, εκατοντάδες ακτιβιστικές οργανώσεις, ειδικούς στο δίκαιο των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας αλλά και πολιτικούς από διαφορετικά κράτη-μέλη της ΕΕ [2] ήδη από όταν κυκλοφόρησε η πρώτη εκδοχή της νομοθεσίας (Μάιος 2022), από την διαρρεύσασα πρόταση του Κανονισμού αποδεικνύεται ότι έχουν παραμείνει αναλλοίωτες οι αρχικές «εξστρεμιστικές» θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του απορρήτου των επικοινωνιών και της ιδιωτικότητας.

 Από αυτή την τελευταία εκδοχή του Κανονισμού διακρίνεται η ευθεία επιδίωξη της ΕΕ να έχει άμεση και απροϋπόθετη πρόσβαση στις ιδιωτικές συνομιλίες όλων των Ευρωπαίων πολιτών, εν ονόματι της πάταξης της διακίνησης μέσω του διαδικτύου υλικού παιδικής πορνογραφίας. Όλα τα μηνύματα που ανταλλάσσονται με εφαρμογές με κρυπτογράφηση end-to-end (π.χ. Signal, Viber, Messenger, Whatapp, Telegram, κ.λπ) θα σαρώνονται μαζικά και αδιακρίτως, μετατρέποντας τις ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ. υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο, τάμπλετ, κ.λπ.) σε κατασκόπους των χρηστών τους.

Αποτελεί παραδοξότητα επίσης το γεγονός ότι εν όψει ενός τέτοιου Κανονισμού, ο οποίος περιορίζει ανεπίτρεπτα τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, δεν έχει ζητηθεί αρμοδίως η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου της ΕΕ!

Διαφαίνεται λοιπόν ότι η ΕΕ που συνεχώς επικαλείται σε επίπεδο ρητορικής τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, διολισθαίνει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια σε αυταρχικές ρυθμίσεις εις βάρος των λαών της με μια εμφανή τάση πλήρους ελέγχου και εγκλωβισμού του πολίτη!

  1. https://docs.reclaimthenet.org/2024-03-28-conseil-csam-compromis-presidence-belge.pdf
  2. https://stopscanningme.eu/en/

Αναδημοσίευση από:
https://aktines.blogspot.com/

https://www.impantokratoros.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.